Parapent

Avià, Capolat i la Federació Aèria desprivatitzen els camps d’aterratge i enlairament de parapent del Berguedà

Avià, Capolat i la Federació Aèria desprivatitzen els camps d’aterratge i enlairament de parapent del Berguedà
Representants de totes les parts implicades en el conveni que permetrà la desprivatització de la gestió del parapent al Berguedà. MARC CANTURRI

Els camps d’aterratge i enlairament de parapent d’Avià i Capolat passen a ser de gestió pública. Fins ara, i durant els 30 anys de vida de l’esport a la comarca, l’espai s’havia gestionat a través de les escoles i empreses de parapent actives a la zona. Però ara, i gràcies al nou conveni, qui assumirà la gestió serà la Federació Aèria Catalana, amb el suport econòmic de l’Ajuntament d’Avià.

El canvi de gestió dels espais té un objectiu fonamental: recuperar l’afluència de parapentistes al Berguedà que en els últims anys s’havia diluït bastant. Des de la Federació, el president, Alfred Sànchez, ha explicat en roda de premsa que “segurament molts aficionats a aquest esport són més partidaris que ho gestioni un ens com la Federació que no pas una empresa, perquè darrere no hi haurà cap mena d’interès econòmic”.

La pandèmia ha accentuat les dificultats econòmiques per mantenir un espai d’aquestes característiques des de l’àmbit privat. I aquí és on han entrat la Federació Aèria i els ajuntaments, que han fet possible que la gestió passi a ser pública. El nou conveni fixa que la Federació i l’Ajuntament d’Avià es repartiran el cost de la gestió: Avià hi aportarà anualment uns 2.400€, que representen un 40% de la despesa total; l’altre 60% l’assumirà la Federació, però l’Ajuntament també es farà càrrec del manteniment dels espais a través de la brigada municipal.

L’acord inclou la gestió del camp d’enlairament de la Primera Maria, que forma part de Capolat, i els dos camps d’aterratge d’Avià, tant el camp de cal Foubes (entre el nucli del poble i el barri de la Creu) com el que l’Ajuntament va habilitar l’any 2018 a la zona dels Arbres Blancs.

Un campionat català de parapent a principis de maig

El conveni també obre la porta a l’organització de campionats d’àmbit nacional i internacional a Avià. De fet, els propers 1 i 2 de maig ja hi haurà la primera cita. Serà la Lliga Nacional d’Aterratge de Precisió, una prova que consisteix en marcar una diana al camp d’aterratge i convidar els participants a aterrar el més a prop possible del punt més cèntric. Alfred Sànchez ha destacat que “és una prova que es viu localment i que pot generar públic a la zona, ja que comença i acaba al Berguedà”.

Avià, una referència del parapent des dels 90

Avià ha estat una referència al país en el món del parapent des de principis dels anys 90. La primera escola de vol al municipi es va crear el 1991 i, amb ella, va néixer el camp d’aterratge que aquest any passa a ser gestionat de manera pública. L’alcaldessa, Patrocini Canal, ha celebrat que, amb el canvi de gestió, “tothom tindrà les mateixes condicions per accedir a l’activitat” i, a més, farà més fàcil que l’administració pública pugui col·laborar-hi econòmicament.

El Consell Comarcal del Berguedà ha supervisat l’elaboració del conveni i ha assessorat l’Ajuntament d’Avià des de la vessant tècnica. Des de l’ens comarcal, el conseller d’Esports, Abel Garcia, ha remarcat que, gràcies a aquest pas, “el Berguedà també es podrà descobrir volant” i l’experiència del parapent se suma a d’altres maneres de fer esport a la comarca, com el ciclisme o el trail. Garcia també ha avançat que “ben aviat la comarca es podrà descobrir nedant, gràcies al Pla d’Usos de la Baells” que està a punt de sortir del forn.

Ajuntament d'Avià AJuntament de Capolat Consell Comarcal del Berguedà Federació Aèria Catalana parapent

Comentaris