Futbol, CE Berga, UE Avià

La Copa Queralt torna 100 anys després amb un derbi entre el Berga i l’Avià

La Copa Queralt torna 100 anys després amb un derbi entre el Berga i l’Avià

El Club Esportiu Berga també se suma als actes del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. L’entitat berguedana recupera la Copa Queralt, un trofeu a partit únic que enfrontarà al primer equip del Berga, que aquest any jugarà al grup 4 de Segona Catalana, i al primer de la Unió Esportiva Avià, que militarà un any més al grup 1 de Primera Catalana. La Copa Queralt se celebrarà al camp municipal del Berga el proper 25 d’agost a les 9 del vespre. L’entrada serà gratuïta.

L’Arxiu Comarcal del Berguedà ha estat una eina crucial per recuperar aquesta Copa. Gràcies a una sèrie de documents que s’hi guarden, la directiva del CE Berga ha pogut descobrir que l’any 1916 es va jugar la primera i única Copa Queralt fins ara, premiada amb un trofeu que va pagar Joan Rosal, un dels propietaris de l’antiga fàbrica de Cal Rosal.

A més, l’Arxiu ha permès recuperar el programa d’actes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt de l’any 1916, on també s’hi incloïa el partit de la Copa Queralt, però que malauradament no es té constància de contra quin equip va jugar el Berga. El que sí que se sap és que aquella edició es va jugar al camp de l’Escorxador, l’antic camp del Club Esportiu Berga, que actualment ja no existeix però que fa cent anys s’ubicava ala zona que avui en dia es coneix com el sud del Passeig de la Pau (tocant a la plaça Europa).

Des del club, Lluís Minoves, membre de la junta directiva del Berga, ha explicat a Ràdio Berga i a Entre Rivals que la recuperació d’aquesta copa és “una manera de commemorar el centenari de la Coronació de la Verge de Queralt”. A més, el dia 25 d’agost és l’aniversari exacte de la fundació del club: el Berga fa 103 anys.

Minoves no descarta la idea de celebrar cada any la Copa Queralt a partir d’ara: “estaria bé celebrar la Copa anualment, potser en un altre format. Un quadrangular, per exemple, amb Berga, Avià, Gironella i Puig-reig, com ja s’havia fet anys enrere en un torneig similar”.

La pretemporada del primer equip, definida

La Copa Queralt serà un dels partits de la pretemporada del primer equip del Berga. De fet, no serà l’única vegada que els berguedans s’enfrontin al primer equip de la UE Avià durant aquest estiu. Els avianesos jugaran a Berga en motiu d’aquesta Copa Queralt, però els berguedans es desplaçaran fins a Avià, tres dies després (28 d’agost), per disputar el partit de la Festa Major del poble. Serà l’últim partit de tots dos conjunts abans de l’inici de les seves respectives competicions oficials. L’Avià encetarà una nova temporada a Primera Catalana al camp de l’Andorra, el dia 3 de setembre, mentre que el Berga s’estrenarà a Segona Catalana com a local contra les Franqueses, el dia 4.

pretemporadabergaFOTOS. Documents que corroboren que es va celebrar la I Copa Queralt l’any 1916, i cartell de partits de pretemporada del CE Berga // Autor: @ceberga1913 (Twitter)

Berga Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt Copa Queralt

Comentaris