General, C AT Gironella, CE Berga

ANÀLISI: Les claus del derbi Gironella – Berga

ANÀLISI: Les claus del derbi Gironella – Berga
Es va veure un duel molt disputat. ALEIX CAMPRUBÍ

Dos estils de joc contraposats

Tot i que tant Gironella com Berga van apostar per l’1-4-2-3-1 d’inici, cada equip va sortir amb una idea de joc diferenciada. El Berga buscava passades llargues als seus extrems, Noguera i Bertrans, per a crear perill. Coneixedors de l’estat del terreny de joc, van buscar un joc vertical per a arribar al camp contrari i així evitar possibles pèrdues de pilota en zones perillos de creació.

Per altra banda, el Gironella va jugar amb l’idea de sortir amb la pilota controlada, buscant superar la primera línea de pressió avançant als laterals, Maza i Ferran Prat. En cas que el Berga fes una bona pressió i els centrals gironellencs no poguéssin superar la línea de pressió amb una passada curta als laterals, optaven per a fer una passada llarga a Manel Uribe, qui pentinava la pilota, fent una passada en profunditat a Eric Santmartí.

Passada en profunditat a Eric Santmartí. DAVID CARRERA

Quan els locals no tenien la pilota, se sentien molt còmodes jugant replegats. Ajuntaven línies i no feien una pressió adelantada, arribant a tenir els onze jugadors al seu propi camp. Un cop replegats, i amb el rival amb una gran quantitat de jugadors a camp contrari, tenien l’objectiu de recuperar la pilota i buscar les esquenes dels centrals amb passades en profunditat a Eric Santmartí, qui va disposar de tres oportunitats clares de gol.

Jugades a pilota parada

Quan més còmode es trobava el Gironella, el Berga va aprofitar una de les seves fortaleses, i una de les debilitats del Gironella, per a avançar-se al marcador. El conjunt visitant va aprofitar un còrner per a marcar el primer gol gràcies a un cop de cap de Jordi Torner. Durant tot el partit el Berga va donar sensació de perill a base de jugades a pilota parada i el Gironella, com li està passant aquesta temporada, va patir molt per a poder-les defensar.

Curiosament, el Gironella va tenir una de les ocasions més clares del partit també a través d’una jugada a pilota parada. Pol Ginestà enviaria al travasser un magnífic remat de cap. Tret d’aquesta jugada, el Berga va estar molt segur en defensa a tota la resta de jugades a pilota parada favorables al Gironella. En un partit tant igualat com el d’aquest dissabte, dominar aquest tipus de jugada és molt important i, en aquest cas, va acabar donant la victòria al conjunt visitant.

 El Berga es va avançar gràcies a una jugada a pilota parada. DAVID CARRERA

Dani Peralta ocupant la posició del lliure

Sabedors que el principal perill del Gironella estaven sent les passades en profunidtat a Eric Santmartí, Dani Peralta, el porter del Berga, va avançar la seva posició i va ocupar un rol pràcticament de lliure. Van ser nombroses les jugades que va desbaratar anticipant-se a Eric i tallant l’opció de contracop del conjunt gironellenc.

DANI1

 Dani Peralta talla una passa perillosa. DAVID CARRERA

Si ja de per sí té molta complicació i risc fer aquesta funció sent porter, degut a l’estat del terreny de joc la dificultat va ser encara més alta. De fet, a la segona part l’aigua va passar una mala passada a Peralta i, quan anava a rebutjar una pilota, aquesta es va quedar parada, donant l’oportunitat a un jugador del Gironella a arribar abans a la pilota, i obligant al porter del Berga a tallar la jugada cometent falta i veient la targeta groga. Si bé a la primera part els gironellencs van ser capaços de crear perill a través de passades en profunditat, gràcies a les bones decisions de Peralta, a la segona part el Gironella no va ser capaç de crear cap ocasió a partir d’aquest tipus de jugada.

Profunditat per la banda dreta del Gironella a la segona part

Al descans, Ponti va decidir prescindir de Rubén i de Ferran Prat i va donar entrada a Marc Oses i Isaac Argelich, colocant al primer com a lateral dret, al segon com a extrem dret, i enviant a Pau Ragués a una posició interior, propera a Eric, amb un sistema fleixble, que en ocasions era un 1-4-2-3-1 i en altres ocasions era un 1-4-4-2.

Amb aquest canvi, els locals van disposar de vint minuts de domini absolut del partit, creant superioritats per la banda dreta amb dos contra uns constants d’Oses i Argelich a Gerard Martínez. Pau Ragués també va agraïr poder situar-se en una posició més interior, i va intervenir més al joc, però Eric, en canvi, va perdre protagonisme i no va crear perill. Tot i el domini del joc local durant els primers minuts de la primera part, aquest no es va veure reflexat amb ocasions clares de gol i, amb el pas dels minuts, el joc va acabar anant al que li interessava al Berga, amb pauses constants per a que passessin els minuts sense trascendència.

2vs1

 Argelich i Oses fan un dos contra u a Gerard. DAVID CARRERA

L’eficàcia decideix el partit

En un partit tant igualat com el del dissabte, amb dues idees de joc molt diferents, el que va acabar definint l’èxit d’un i altre plantejament va ser l’eficàcia de cada equip. Si bé el Gironella va disposar d’ocasions clares, no van ser capaços de definir amb èxit cap de les oportunitats que van tenir. La mala presa de decisió en el moment decisiu, enviant la pilota a fora de la porteria o, inclús, estavellant dues pilotes al pal, va evitar que els gironellencs poguessin marcar.

El Berga, per la seva part, va disposar de menys oportunitats clares però, en canvi, van definir amb eficàcia aquestes oportunitats i van ser capaços de marcar dos gols a la primera meitat. Primer Torner, després d’un bon cop de cap, i sobretot Noguera al segon gol, fent una magnífica vaselina quan es trobava en u contra u amb el porter del Gironella, van fer gala d’una eficàcia que els hi va permetre endur-se el derbi.

GOL

 Noguera va definir amb una magnífica vaselina. DAVID CARRERA

2 Futbol Grup 4 Segona Catalana

Comentaris