Muntanya, Atletisme

Nou atletes de primera línia intentaran batre els rècords de la Pujada a Coll de Pal, congelats des de fa 30 anys

Nou atletes de primera línia intentaran batre els rècords de la Pujada a Coll de Pal, congelats des de fa 30 anys

Nou atletes de primera línia intentaran batre els rècords masculí i femení de la Pujada a Coll de Pal, el proper 10 d’abril. Serà una mena de cursa de nou corredors, on tots ells intentaran polvoritzar les marques que Rafa Garcia (1:24:42) i Quima Casas (1:47:59) van aconseguir els anys 1988 i 1994, respectivament.

La Pujada de Coll de Pal es va iniciar l’any 84, impulsada per treballadors del Túnel del Cadí, que més tard van passar el relleu als Amics de l’Atletisme de Bagà com a organitzadors de la prova. Se la considera la cursa amb més desnivell en asfalt de Catalunya i la segona d’Espanya. A més, és una de les proves més antigues que se celebren a Catalunya i el cinquè port més alt d’Espanya.

Els atletes que intentaran batre els rècords són Xavi Tomasa, Aleix Domènech, Dani Osanz i Roger Roca, en categoria masculina, i Sara Alonso, Bárbara Ramon, Jenny Spink, Núria Gil i Eli Gordon, en categoria femenina. La iniciativa s’ha batejat com a ‘Pujada a Coll de Pal. Assalt a un rècord del segle passat’ i els atletes que entomen el repte venen o del món del trail o del de l’atletisme. En total, hauran d’afrontar 19,6 quilòmetres de recorregut en pujada, amb sortida des de Bagà i arribada a Coll de Pal. Els 1.300 metres de desnivell positiu ratifiquen la cursa com una de les més dures que es poden trobar a Catalunya sobre asfalt.

Qui promou el repte és Biel Ràfols, de Salomon, conegut en el món del trail per ser la ment pensant de reptes inversemblants arreu del territori. Aquesta vegada l’enginy de Ràfols s’atura al Berguedà i, segons ha explicat, el repte es podrà seguir de principi a fi, però en diferit, la tarda del mateix 10 d’abril. Serà a través del canal de Facebook Live de Salomon, promotora del repte. A més, Ràfols ha explicat que se’n farà un documental, que també publicarà la marca esportiva.

El Consell Comarcal del Berguedà apadrina la prova. Abel Garcia, el conseller comarcal d’Esports, ha destacat que la iniciativa servirà per promoure l’esport a la comarca, però també com a ganxo per atraure persones a l’Estació de Trail del Berguedà. De fet, el conseller ha avançat que el circuit de la Pujada a Coll de Pal s’inclourà dins l’Estació, de manera que quedarà geolocalitzat i es podrà cronometrar qualsevol dia de l’any. Així doncs, el repte que es planteja Salomon pel dia 10 d’abril, podrà ser repetit en qualsevol moment a partir d’aleshores.

Josep Noguera, president dels Amics de l’Atletisme de Bagà, ha celebrat un repte que farà ressonar el nom de la prova per tot el país, i ha avançat que la pujada convencional a Coll de Pal tindrà lloc el 30 de maig.

Pujada a Coll de Pal

Comentaris