Futbol

El nou format del futbol català complica la salvació i multiplica les possibilitats d’ascens als berguedans de Segona Catalana

El nou format del futbol català complica la salvació i multiplica les possibilitats d’ascens als berguedans de Segona Catalana
Imatge d'un derbi entre el Gironella i el Berga, fa tres temporades. ALEIX CAMPRUBÍ

Canvis importants en el pla de competició de la Primera i la Segona Catalana de futbol. La Federació Catalana de Futbol (FCF) ha adaptat el format de les lligues per reduir el nombre de jornades, després que la pandèmia obligués a congelar els descensos i això hagi portat més equips a les categories mitjanes del futbol amateur.

Al Berguedà, aquest estiu s’han viscut tres ascensos, però el nou format només afectarà a un dels ascendits, l’Avià, que jugarà a la nova Segona Catalana, amb el Berga i el Gironella. Els altres dos ascensos, Berga B i Alt Berguedà, jugaran a una Tercera Catalana que manté un format calcat al de la temporada passada.

La nova Segona Catalana encareix la permanència

La Segona Catalana tindrà tres grups de 22 equips a la província de Barcelona. En un d’ells hi haurà els tres representants del Berguedà. Ara bé, la lliga de 22 equips deixa de tenir dues voltes on tothom juga dues vegades contra tothom. Aquest any, el grup es dividirà en dos subgrups d’onze equips, en funció de la proximitat geogràfica. Per tant, sobre el paper, Berga, Gironella i Avià haurien de quedar enquadrats al mateix grup.

Aquest subgrup sí que tindrà dues voltes on tots els equips s’enfrontaran a anada i tornada i, per tant, propiciaran una primera competició de 20 jornades (10 per volta). El lloc que ocupi cada equip a la classificació al final de les 20 jornades dictarà si, al tram final de temporada, lluita per l’ascens a Primera o bé pel descens a Tercera.

Al tram final del curs, es formaran cinc subgrups més. Un, d’ascens, de sis equips; i quatre, de permanència, amb quatre equips a cadascun d’ells. Al subgrup d’ascens s’hi encabiran els tres primers classificats de les dues lligues d’11 equips. Mentre que als quatre subgrups de permanència, s’hi encabiran els 16 equips que acabin entre el 4t i l’11è lloc de la lliga de butxaca que obrirà la temporada. La competició d’aquesta segona fase de subgrups també serà a dues voltes: en el cas de la fase d’ascens, serà una lliga de deu jornades; mentre que els subgrups de permanència seran lliguetes de sis jornades.

A efectes pràctics, el nou format posa més equips al sac dels candidats a pujar però també n’aboca més a la lluita per conservar la categoria. El comptador de punts tornarà a 0 a l’inici de la segona fase: és a dir, l’única cosa que es tindrà en compte per la segona fase és el lloc que cada equip ocupi a la classificació. Un cop comencin les fases d’ascens o permanència, tots els equips tornaran a tenir 0 punts i s’enfrontaran amb igualtat de condicions.

Això posarà en el mateix sac un equip que hagi quedat cuer d’un subgrup i que amb prou feines hagi puntuat, i un equip que hagi lluitat fins al darrer moment per entrar a la lluita per l’ascens. La part positiva és que l’ascens se’l jugaran sis equips en una lliga de 10 jornades que també començaran des de 0.

Un grup més a Tercera Catalana

La Tercera Catalana amb prou feines notarà l’efecte post-pandèmia. La categoria mantindrà el format de competició de la temporada passada, amb un únic canvi: la incorporació d’un nou grup a la província de Barcelona. Com en la Primera i la Segona Catalana, la categoria també ha hagut d’acollir els equips que eren en posicions d’ascens a Quarta Catalana quan la competició es va aturar, però en canvi no els ha pogut fer lloc perquè no hi ha hagut descensos.

La Quarta Catalana continuarà amb el mateix format i resta a l’espera que es tanquin les inscripcions. De moment es preveuen 23 grups a tot Catalunya, dels quals setze són de la província de Barcelona.

En clau berguedana, la Tercera Catalana comptarà amb la participació del Puig-reig, el Berga B i l’Alt Berguedà, mentre que la Quarta perd els dos equips que pugen, però de moment en suma dos més de nova creació: els filials del Gironella i l’Alt Berguedà. També hi seran l’Olvan, el Montmajor, l’Avià B, el Casserres, el Sant Salvador de Cercs i el Vilada.

Inici a l’octubre

Les competicions a Primera, Segona i Tercera Catalana es preveu que comencin el cap de setmana del 3 i 4 d’octubre. A Quarta, la idea és que comencin una setmana més tard.

FCF Segona Catalana

Comentaris