Muntanya

El Berguedà crea una copa comarcal de curses de muntanya insòlita al país

El Berguedà crea una copa comarcal de curses de muntanya insòlita al país

Les curses de muntanya del 2020 al Berguedà tindran un denominador comú: la Copa Trail Running Berguedà. Per primera vegada, la comarca acollirà una competició regular de curses de muntanya que implicarà 8 clubs i transcorrerà per 7 municipis. La copa engloba curses amb trajectòria, com la Berga-Rasos-Berga del CEB o la Berga Trial dels Mountain Runners, i n’incorpora de noves, com la Pugo Regis Trail del CQUIE o la Gironella Trail del Centre Alpí de Gironella.

Al Vallès s’organitza un campionat similar, però amb menys curses que al Berguedà. De fet, l’organització ha reconegut que en certa manera la iniciativa del Vallès està sent una font d’inspiració per desenvolupar la competició berguedana.

8 curses entre març i agost

El torneig començarà el 15 de març a Puig-reig, amb la Pugo Regis Trail, que tindrà 25,5 quilòmetres de recorregut i 1.030 metres de desnivell positiu. La següent cita serà, el 5 d’abril, la Gironella Trail, de 26 quilòmetres i 800 metres de desnivell positiu. L’abril es  tancarà a la Nou de Berguedà amb la VII Sobrepuny Trail, organitzada per l’Associació Muntanyencs Berguedans, amb 24 quilòmetres i 1.800 metres de desnivell positiu.

El 3 de maig hi haurà la IV cursa de Bombers amb Causa, a Sant Jordi de Cercs, organitzada pels Correcamins de Cercs i els Bombers amb Causa. En aquest cas, la prova constarà de 23 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu. També al maig es disputarà l’Sky Race de la Berga Trail, a Berga, organitzada pels Mountain Runners, el dia 9, amb 25 quilòmetres i 1.800 metres de desnivell positiu.

De cara al juny, també a Berga, hi haurà la 22a Berga-Rasos-Berga, organitzada pel Club Esquí Berguedà. Serà el dia 7 i constarà, com cada any, de 26 quilòmetres i 1.800 metres de desnivell positiu. A finals de mes, arribarà l’Avià Trail, organitzada pel Grup de Joves d’Avià, el dia 28, amb 21 quilòmetres i 1.200 metres de desnivell.

I a ple agost, el dia 16, per tancar el campionat, es disputarà el Trail del Moixeró a Bagà, sota l’organització dels Amics de l’Atletisme de Bagà i la UEC Bagà. En aquest cas, la prova constarà de 36 quilòmetres i 2.200 metres de desnivell positiu.

Premis per categories

Quan s’acabi la copa, hi haurà una gala d’entrega de premis on es reconeixerà els esportistes més regulars en les diferents categories. La competició dividirà els participants en júniors, sub23, sèniors, veterans, màster i màster +55.

Una idea de tres que s’ha anat fent gran

La idea de la Copa Trail Running Berguedà va sortir del Centre Alpí de Gironella i el CQUIE de Puig-reig. Inicialment la proposta era fer una copa triangular, amb una prova a Berga, però més endavant es va acordar obrir-ho a tota la comarca. I així, mica en mica, s’hi van anar sumant la resta.

El Consell Comarcal del Berguedà ha actuat com a vehiculador del projecte. El conseller d’Esports, Abel Garcia, ha explicat en roda de premsa que “era un projecte en el qual no podíem dir que no”. Garcia ha afegit que la copa contribuirà a “crear una marca de comarca” i ha assegurat que els nens també hi tindran cabuda, amb iniciatives impulsades des del Consell Esportiu.

La competició, a més, tindrà domini propi a internet, amb un lloc web on s’aniran penjant els resultats a mesura que avancin les curses.

Copa Trail Running Berguedà Copa Trial Running

Comentaris