Muntanya

“La meva feina és captar l’energia de l’ambient i multiplicar-la a través del micròfon, i a Bagà és fàcil”

“La meva feina és captar l’energia de l’ambient i multiplicar-la a través del micròfon, i a Bagà és fàcil”
'Depa', abans de donar la sortida de l'Ultra Pirineu 2019. ALEIX CAMPRUBÍ

José Antonio de Pablo és la veu de l’Ultra Pirineu‘Depa’ (així se’l coneix en el món de les curses de muntanya) és l’speaker de la prova des de la segona edició i s’ha convertit en un emblema de la cursa i en un element imprescindible per a les sortides a la plaça Porxada i les arribades a plaça Catalunya. Ell assegura estar “bojament enamorat de Bagà i la seva gent”, i això és el que fa que cada any repeteixi “sense dubtar-ho”.

Un dels seus punts diferencials és l’energia que desprèn, tant per donar els últims ànims als corredors com per rebre’ls, un cop arriben a meta. “Sovint la gent em pregunta d’on trec aquesta energia. Jo sempre els dic que no és meva, sinó que la robo de tota la gent que tinc al voltant”, explica. I afegeix que la seva feina és com la d’un mirall: “He de captar l’energia de corredors i afició i reflectir-la a través del micròfon multiplicant-la per 1.000, i a Bagà és fàcil”

És speaker des de fa uns 10 anys, i de casualitat. Se’n va anar a cobrir una cursa a Tenerife, com a periodista, i un amic, l’speaker de la prova, li va demanar si volia agafar el micròfon una estona. Així va començar tot.

A l’Ultra Pirineu hi és des del primer any, però com a speaker des del segon. En la primera edició, l’any 2009, va venir a la sortida i va córrer fins a Niu d’Àliga. Des del 2010, però, va agafar el micròfon i encara no l’ha deixat. Assegura que l’Ultra Pirineu té el poder d’atrapar la gent i fer que repeteixin: “No és fàcil, però els corredors d’elit l’escullen any rere any, i això és gràcies a la gent del poble i a una organització que s’hi deixa la pell”.

A banda de l’Ultra Pirineu, ell fa tota mena de curses per tot Espanya. Es coneix de pe a pa el món de la muntanya i coincideix que l’Ultra Pirineu té un encant especial: “És una carrera de poble, en el sentit més democràtic del concepte. Tot un poble s’hi bolca totalment perquè saben que és un aparador de la zona per tot el món. I això, per als corredors, és un tresor i un al·licient per venir cada any”.

Aquesta entrevista va ser instants després que ‘Depa’ donés la sortida de l’Ultra Pirineu 2019 a la plaça Porxada. Encara no tenia cap referència de la classificació, però ja va assegurar que “seria un gran dia” per al berguedà Ivan Camps. Es va atrevir a dir que era un dels 3 favorits a endur-se la victòria, i no anava gens desencaminat: Camps va ser tercer.

I és que ‘Depa’ és un fanàtic de les curses de muntanya i una de les veus espanyoles més coneixedores del trail. Va sacrificar l’estabilitat laboral per endinsar-se en les narracions de curses de muntanya, i li ha funcionat. Ara, tot el país el coneix per ser la veu de la muntanya, i a Bagà sembla que l’hi tindrem molts anys. “Hi ha zones que cansen, un cop les has visitat unes quantes vegades. A Bagà em dona la sensació que no em passarà mai”.

depa-up2019-camps

‘Depa’, cantant l’arribada d’Ivan Camps a Bagà. ALEIX CAMPRUBÍ

Depa relats d'ultra pirineu Ultra Pirineu

Comentaris