Ciclisme

La Ruta Minera, pendent de l’onada de calor

La Ruta Minera, pendent de l’onada de calor
Ascens durant una edició passada de la Ruta Minera. ALEIX CAMPRUBÍ

La marxa cicloturista per excel·lència al Berguedà arriba aquest diumenge. La sisena edició de la Ruta Minera es disputarà el 30 de juny i, com ja ve sent habitual en els últims anys, oferirà dos recorreguts als participants: la marxa llarga i originària, de 154 quilòmetres, i la Pedraforca, més accessible, de 116km.

L’organització ha assegurat que la prova se celebrarà passi el que passi, però també ha recalcat que està molt pendent dels avisos meteorològics. “Si l’onada de calor continua i els experts ens alerten, retallarem el recorregut”, ha dit en roda de premsa Ramon Tarragó, un dels organitzadors, del Club Ciclista La Minera. Tarragó ha afegit que la decisió es prendrà a última hora i servirà “per posar a prova l’organització en un moment delicat”.

Un any més, la prova és un Gran Premi Diputació de Barcelona. L’Ajuntament de Berga ha presentat la documentació perquè així sigui, la qual cosa permet que la Diputació inverteixi en la prova. El regidor de Berga Ivan Sànchez ha assegurat que l’Ajuntament ha apostat per proposar la Ruta Minera com a Gran Premi Diputació perquè combina esport i turisme: “Entenem que hem d’anar cap a un turisme sostenible i respectuós, i la Ruta Minera hi encaixa millor que ningú. La gent ve amb la família, fa nit aquí, es queda aquí i gaudeix al màxim de la nostra comarca”.

S’hi esperen entre 400 i 500 ciclistes. Ramon Tarragó ha dit que el perfil de participants de la marxa són ciclistes que acostumen a fer curses exigents. Alguns són de la comarca, però la majoria venen de l’àrea metropolitana. De fet, la Ruta Minera està considerada una de les marxes cicloturistes més exigents de Catalunya: “Qui ve, ve preparat”.

presentacio-ruta-minera-2019

Els regidors Isaac Santiago i Ivan Sànchez, amb Ramon Tarragó (al mig). MARC CANTURRI

Els dos recorreguts

Com en els últims anys, l’organització ofereix dos itineraris als participants. El primer és l’originari, de 154 quilòmetres, i amb un cap de cartell: el Coll de Pradell. La Ruta Minera (154km) transcorre per diversos pobles de l’Alt Berguedà: de Berga se’n va cap a Borredà, per després enllaçar amb la Pobla i Guardiola de Berguedà i acabar ascendint al Coll de Pradell; després arriba a Gósol i passa pel Coll de Josa, se’n va cap a Sant Llorenç de Morunys i torna a Berga.

La ruta més curta és de 116 quilòmetres i es diu Pedraforca. En aquest cas el recorregut no arriba ni a Borredà, la Pobla o Guardiola. Tampoc fa el Coll de Pradell, que compta amb rampes d’un 20% de desnivell. “És realment dur i molts participants prefereixen evitar aquest patiment”, ha dit Tarragó.

Tant l’un com l’altre itinerari formen part d’una marxa cicloturista i, per tant, no són competitius. No hi haurà classificacions, sinó únicament una relació de ‘finishers’. Tots ells rebran una medalla que els recordarà per sempre més que l’any 2019 van acabar l’exigent Ruta Minera.

Ajuntament de Berga Club Ciclista La Minera Ivan Sànchez Ramon Tarragó ruta minera

Comentaris