Muntanya

El Berguedà ja té la primera estació de trail de Catalunya

El Berguedà ja té la primera estació de trail de Catalunya
Diversos atletes van tastar en primícia els serveis de l'Estació de Trail aquest dissabte. PAULA GONFAUS

30 rutes disponibles a través d’una aplicació mòbil, 475 quilòmetres de camins de muntanya per tot l’Alt Berguedà, espais per auto-caravanes, guixetes per deixar objectes personals, dutxes i lavabos per als atletes, espais d’assessorament logístic… L’Estació de Trail del Berguedà ja és una realitat. Aquest dissabte una desena de corredors, entre els quals Ivan Camps, Clàudia Sabata i el conseller d’Esports, Abel Garcia, van inaugurar el flamant nou servei esportiu de l’Alt Berguedà.

Guardiola de Berguedà va ser l’epicentre de la jornada però l’Estació de Trail també inclou Bagà, la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. En cada municipi, els atletes podran trobar un centre d’acollida (una oficina on podran resoldre tots els dubtes que tinguin sobre el funcionament del servei), una zona tancada de dutxes i vestuaris i aparcament per a turismes i auto-caravanes. L’objectiu és que l’atleta pugi al Berguedà, entreni, es dutxi i es quedi a la comarca a passar el dia. “Ara tothom tindrà totes les facilitats del món per quedar-se aquí. El servei és molt còmode i convida a pujar”, va explicar el conseller Garcia, just després d’acabar la ruta inaugural de l’estació de trail.

Gaudir dels serveis és barat. D’entrada, les rutes estan senyalitzades i a l’abast de tothom que s’inscrigui al servei a través del web de l’Estació de Trail. A més, per fer-ho més pràctic, hi ha una aplicació per a mòbils que geolocalitza l’atleta en tot moment i s’assegura que passa pel recorregut marcat. “Si et desvies, el mòbil sona. I així saps que, tot i que no coneguis la ruta, no et perdràs”, va recalcar Abel Garcia. Tota aquesta part dels serveis és gratuïta.

P1110150

A banda, per tal d’accedir a les zones de serveis (guixetes, dutxes, lavabos…), l’atleta haurà de fer la reserva a través d’una aplicació especialitzada, Reserva Play, i disponible a Google Play i Apple Store. Per poder entrar a la zona, haurà de pagar un preu mòdic de 2 euros a través de l’aplicació. Aleshores, la mateixa aplicació li donarà un número que serà la clau per poder entrar. A cada zona de serveis hi ha un porter automàtic. Si l’atleta ha fet la reserva i té la clau, hi podrà entrar i sortir-ne durant un dia tantes vegades com vulgui entre les 6 del matí i les 12 de la nit.

P1110167

A Guardiola, per exemple, aquesta àrea de serveis està situada als vestuaris de la piscina municipal, al costat de l’esplanada on properament es construirà la sala polivalent. Com a la resta de municipis, s’ha aprofitat una infraestructura ja construïda i simplement s’hi ha instal·lat el porter automàtic que permetrà gestionar el servei de l’estació de trail. A més, i segons va explicar el propi alcalde guardiolenc, Josep Lara, de cara a l’estiu “es pot oferir als atletes la possibilitat d’entrar a la piscina municipal, quan estigui oberta”.

Ara l’Estació de Trail ja està en marxa i, a més, compta amb l’acceptació dels primers privilegiats en provar el servei. De fet, Ivan Camps, Clàudia Sabata i Ramon Caballé -tots tres berguedans- van explicar, després de fer la ruta que puja fins a Turbians, que “més d’un cop pujarem aquí a entrenar perquè t’ho posa tot molt fàcil”.

P1110165

És la segona estació de trail de l’Estat i la primera de Catalunya. L’única que hi havia fins ara a la península era Zegama (Euskadi). La del Berguedà és una estació apta per a tot tipus de corredors, des d’aquells que s’inicien en el món del trail fins als més experimentats que busquen grans distàncies i alts nivells de dificultat. Els itineraris oscil·len entre els 7 i els 85 quilòmetres de distància.

FOTOS. PAULA GONFAUS / CCBERGUEDÀ

Abel Garcia Consell Comarcal del Berguedà Estació de Trail

Comentaris