Muntanya

Pirineus-Barcelona 2030 obre la porta a incloure l’esquí de muntanya com a disciplina olímpica

Pirineus-Barcelona 2030 obre la porta a incloure l’esquí de muntanya com a disciplina olímpica

L’esquí de muntanya torna a aparèixer en l’escena olímpica. La diputada d’Esports, Maite Fandos, ha assegurat aquest dijous al matí que l’esquí de muntanya és “la primera opció” que la candidatura Pirineus-Barcelona té en ment, si acaba organitzant els jocs d’hivern del 2030 i el Comitè Olímpic li permet afegir una disciplina autòctona.

Fandos ho ha dit en la taula de debat que s’ha organitzat aquest matí al monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, i on també ha participat el Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras. Abans de l’anunci de Fandos, l’esportista berguedana Clàudia Sabata ha demanat a les administracions que vetllin per “cuidar més” la seva disciplina hivernal: l’esquí de muntanya. Sabata ha exposat que “hi ha grans esportistes del país que destaquen arreu del món en aquesta disciplina” i ha demanat a la Generalitat i la Diputació que treballin perquè l’esport sigui olímpic en els propers anys.

La resposta de Fandos ha estat sorprenent: “Sou els primers a la llista”. La diputada ha confirmat que l’esquí de muntanya “està creixent molt en els últims anys” i compta amb molts ambaixadors catalans que, com Clàudia Sabata, a l’estiu corren a la muntanya i a l’hivern hi esquien. Per tot plegat, vetllaran perquè, almenys l’any 2030, l’esport pugui esdevenir olímpic.

Patacada a Pequín 2022

Fa un any, el febrer del 2018, el Comitè Olímpic Internacional va anunciar que no hi hauria cap nou esport en el programa dels Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín 2022. La capital xinesa no va sol·licitar la inclusió de cap esport i cap dels membres del COI s’hi va oposar. Tot plegat va ser un gerro d’aigua freda per a la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF), que mesos abans havia vist com el COI reconeixia l’skimo -diminutiu de l’esquí de muntanya- com a esport olímpic i confiava entrar en els propers jocs.

Segons relaten diversos portals web especialitzats, el director esportiu del COI, Kit McConnell, va deixar entreveure en vàries ponències que hi ha “una diferència important entre la popularitat, la participació i l’audiència mundial dels set esports olímpics d’hivern i la de tota la resta que volen ser-ho”, com ara l’skimo. Ara, si més no en el si de la candidatura Pirineus-Barcelona, l’esquí de muntanya torna a entrar en escena.

Jocs Olímpics per a esquiadors de muntanya júnior, l’any 2020

En categoria júnior (esportistes de 17 i 18 anys), l’esquí de muntanya sí que tindrà lloc als Jocs Olímpics d’Hivern del 2020 a Lausana (Suïssa). El COI manté aquesta convocatòria, malgrat la batzegada de Pequín 2022 per a la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya. Amb tot, Clàudia Sabata ha dit a la taula de debat al Berguedà que no n’hi ha prou: “S’està amagant una mentida. No es pot donar sortida als júniors però després refusar als sènior”.

clàudia sabata COI Diputació de Barcelona Esquí de muntanya Maite Fandos skimo

Comentaris