Atletisme

La Cursa de Sant Jaume: 40 anys d’aquell èxit cuinat pels comerciants de Gironella

La Cursa de Sant Jaume: 40 anys d’aquell èxit cuinat pels comerciants de Gironella
Cursa de Sant Jaume. AJ GIRONELLA

Juliol d’aniversari per a la Cursa de Sant Jaume de Gironella. Aquest diumenge, dia 22, farà 40 anys que l’Associació de Comerciants va impulsar la prova. Des d’aquell estiu, la cita s’ha convertit en un clàssic dels mesos d’estiu. Més endavant, el club d’atletisme de Gironella va assumir l’organització i va conservar la prova fins fa cinc anys, quan l’Ajuntament va agafar-ne les regnes. Durant tots aquest anys, Milagros Carmen ha estat un actiu important i una persona clau per entendre la supervivència de la cursa.

Però anem als inicis. Juliol del 78. El Josep Puig és l’amo de la joiera que va gravar les primeres medalles que es van donar als participants de la cursa. També era membre de la junta de l’associació de comerciants i, per tant, va viure de prop la posada en marxa de la prova. Explica que la idea va sortir del Lluís Jiménez, el president de l’associació en aquella època. El Lluís era de Manresa i havia viscut en primera persona l’èxit d’una cursa popular que aquell mateix any s’havia organitzat a la capital del Bages. “I per què no la fem aquí, a Gironella, també?”.

Dit i fet. Els comerciants van sumar esforços per fer la primera de les 39 curses que fins avui ha viscut Gironella. El Josep explica que van repartir molta propaganda, però que l’element determinant que va fer possible l’èxit va ser el boca-orella entre el poble. “És una cursa que va caure bé i tothom en parlava”, recorda. I afegeix la seva experiència personal: “Si ve la colla i em diuen que tots volen anar a la cursa, què vols que faci? Doncs anar-hi i fer el que pugui”. El resultat: prop de de 500 participants.

Al principi la joiera del Josep va fer 200 medalles. Va fer molt curt. “En vam haver de fer més del doble, quan vam veure els inscrits que hi havia”, rememora. S’hi havia apuntat tothom: atletes i no atletes, nens, nenes, pares, mares, avis i àvies. “Alguns havien fet curses de joves i es creien valents, però a mig camí ja eren asseguts al cap d’un roc”, bromeja. Però la realitat és que l’experiència de la cursa també va ser l’origen de l’afició al footing a la vila.

El futur s’emmiralla amb el passat

L’èxit de la primera edició de la Cursa de Sant Jaume ha anat perdent força amb el pas dels anys. I enguany la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Gironella, Maria Àngels Sallés, està disposada a recuperar el prestigi i l’acollida dels inicis de la prova. D’entrada, i amb la col·laboració del Centre Alpí de Gironella, augmenta les modalitats de la prova i incorpora la caminada, a banda de la cursa i les proves infantils a la zona esportiva.

Sallés comenta que moltes persones que fa 40 anys van córrer a la primera edició de la prova aquest any hi volen tornar. Són gent gran i fer 8 quilòmetres corrent els sobrepassa. Per això, l’oportunitat de fer el recorregut caminant, al seu ritme i sense presses, els permetrà recordar que fa quatre dècades van participar en aquella cursa que organitzaven els comerciants.

Inscripcions

Les inscripcions a la cursa, la caminada i les proves infantils es poden fer, per primer cop en 40 anys, a través de la web de l’Ajuntament de Gironella. La cursa val 8 euros i la caminada i les proves infantils, 5€. En tots els casos, la inscripció inclou una samarreta, una bossa i entrada gratuïta a la piscina el proper dijous. Les inscripcions també es poden fer el mateix dia de la prova al punt de sortida, la zona poliesportiva.

Ajuntament de Gironella Associació de comerciants de Gironella Centre Alpí de Gironella Cursa de Sant Jaume Josep Puig Maria Àngels Sallés

Comentaris