Orientació

El Rogaine del Berguedà torna aquest maig i suma una nova modalitat de competició

El Rogaine del Berguedà torna aquest maig i suma una nova modalitat de competició
Dos participants del I Rogaine, a la Quar, decideixen la seva estratègia. COB

El Club Orientació Berguedà (COB) organitza el proper 5 de maig el II Rogaine del Berguedà a la serra de Picancel. La prova serà puntuable pel Campionat Iberogaine i la Lliga de Copa Catalana de Rogaines. El certamen es disputa en una zona d’uns 40 quilòmetres quadrats que comprèn els municipis de la Quar, Olvan, Berga, Cercs, Vilada i Sagàs.

Com a novetat, enguany el rogaine tindrà tres modalitats: la de 12 hores, de 6 hores i la de 3 hores. Per tant, se n’hi afegeix una, la de 12 hores, que també serà puntuable pel Campionat Iberogaine i la Copa Catalana. Els participants, amb un mapa escala 1/25.000, tindran 65 fites per triar. La de 6 hores -també puntuable per la Copa Catalana- i la de 3 hores -en format popular- tindran 45 fites repartides en un mapa 1/20.000.

A més, el COB també oferirà a tots els participants de les modalitats de 12 i 6 hores un dispositiu GPS que permetrà a l’organització i els acompanyants seguir i veure l’evolució dels corredors en directe des de qualsevol dispositiu.

El centre de competició i l’arrencada del rogaine serà a Pedret, un lloc emblemàtic pels berguedans, des d’on els corredors podran endinsar-se cap a la serra del Picancel. Una zona amb parets de roca i nombrosos torrents, exigent física i tècnicament. O, també podran obrir-se cap a la banda de Campdeparets, on hi ha zones més obertes i les transicions són menys exigents.

Les inscripcions, que estan obertes a tothom, es tancaran el dia 27 d’abril per a les modalitats de 12 i 6 hores, i no es podran fer més enllà d’aquesta data, ni tampoc el mateix dia de la cursa. En la modalitat popular de 3 hores sí que es podran fer inscripcions el mateix dia de la cursa. Tot plegat es pot fer a través del web del club, on també hi ha tota la informació ampliada d’aquesta prova esportiva, amb els horaris i tot el necessari per participar-hi.

Què és un Rogaine?

El rogaine és una modalitat de curses d’orientació a peu que combina característiques dels Raids, les curses d’orientació i les curses de muntanya. Per participar-hi s’ha de formar equips d’entre 2 i 5 persones. I, amb l’ajuda d’un mapa, hauran de trobar el major nombre de fites possibles dins del temps màxim estipulat de cursa.

Cada control o fita, segons la distància o dificultat, tindrà una puntuació especificada en el mapa d’orientació que s’entregarà a l’inici de la cursa. Així, en funció de la puntuació de cada control i tenint en compte les seves capacitats físiques i tècniques, l’equip ha d’elaborar una estratègia de ruta.

Així, el treball en equip, la planificació estratègica, la resistència dels corredors i el fet de saber desenvolupar-se a la natura són determinants en els rogaines.

La cursa és d’autosuficiència i sempre s’especifica un material obligatori per cada corredor i equip. Així, entre altres coses, els equips s’han d’emportar aigua i els avituallaments necessaris per abastir-se, o també per poder auxiliar-se en un primer moment en cas de patir algun accident.

Cartell tenyit de groc

En senyal de solidaritat amb els presos i exiliats polítics, així com amb els seus familiars, el COB ha tenyit de color groc el cel de la foto del cartell del II Rogaine del Berguedà. Els membres del club consideren que no poden quedar “impassibles” davant “tot el que està passat a Catalunya”. “Creiem que és important, encara que sigui amb aquest petit gest, deixar palès el nostre rebuig“, conclouen.

Cartell g

cob Rogaine Rogaine del Berguedà serra de Picancel

Comentaris