Ciclisme

L’etapa reina de la Volta a Catalunya 2018 passarà pel Berguedà i hi coronarà dos ports importants

L’etapa reina de la Volta a Catalunya 2018 passarà pel Berguedà i hi coronarà dos ports importants
ALEIX CAMPRUBÍ

La Volta a Catalunya tornarà a passar pel Berguedà, dos anys després de l’última vegada. Després d’una edició 2017 on l’organització va dissenyar un recorregut que vorejava el Berguedà però no el trepitjava, enguany la quarta etapa entrarà a la comarca per Sagàs i en sortirà per Castellar de n’Hug, per encarar el Coll de la Creueta i l’arribada en alt a l’estació d’esquí de La Molina. Serà el proper dijous, dia 22 de març, en l’etapa reina de l’edició.

L’última vegada que la Volta va deixar-se veure per la comarca va ser l’any 2016, i ho va fer per la porta gran. En aquella ocasió, la sortida de la quarta etapa era a Bagà i centenars de ciclistes professionals van convertir la vila baganesa en l’epicentre dels esdeveniments el matí del 24 de març d’aquell any. Hi eren grans ídols del ciclisme estatal com Alberto Contador o Joaquim ‘Purito’ Rodríguez, que poc abans de sortir assegurava que era “un plaer” i “un tresor” començar una etapa encarant el Cadí-Moixeró.

Aquest any ni el cartell ni les etapes deceben en absolut. Ni Contador ni ‘Purito’ pendran la sortida, perquè tots dos van anunciar la retirada fa mesos, però en canvi sí que hi haurà el guanyador d’aquella edició, Nairo Quintana, o el de la passada, Alejandro Valverde. També hi serà el guanyador del 2013, Dan Martin; el guanyador de la Vuelta, Fabio Aru; el segon classificat del Tour de França, Rigoberto Uran; i el guanyador de la muntanya al Tour, Warren Barguil. A banda, els catalans David De La Cruz i Marc Soler, grans protagonistes de la recent París-Niça, prendran la sortida a Calella, el proper dilluns, 19 de març.

El perfil de l’etapa berguedana

La quarta etapa arrencarà a la Vall de Camprodon i acabarà a la Molina, en una arribada en alt que promet emocions fortes. Els ciclistes s’encaminaran cap al Lluçanès passant per Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Perafita, entre d’altres localitats. Més endavant, i després de passar per Prats, els participants entraran al Berguedà per la C-62, a Sagàs, i passaran pel costat d’Olvan, just abans d’agafar la C-16.

Un cop a l’autovia, no la deixaran fins al trencant de Sant Corneli, i havent passat pel costat de Berga i Cercs. A Sant Corneli hi començaran un dels ports de l’etapa: l’ascensió al Port d’el Jou, amb rampes en 4,8 quilòmetres, un desnivell mitjà d’un 8% i rampes màximes d’un 20%. Coronat el port, es dirigiran a Guardiola de Berguedà per enfilar la carretera cap a la Pobla de Lillet i Castellar de n’Hug. Passat aquest últim poble, afrontaran el segon port del dia: el Coll de la Creueta, amb rampes en 20,9 quilòmetres, un desnivell mitjà d’un 5% i rampes màximes d’un 12%. L’etapa finalitzarà a la Molina, havent passat per Alp abans, en un final que podria decidir la Volta.

3Quintana1

_DSC0112 (2)

11Contador1

Imatges de la sortida d’una etapa de la Volta a Catalunya des de Bagà, l’any 2016. ALEIX CAMPRUBÍ

Berguedà Volta a Catalunya

Comentaris