C AT Gironella, UE Avià

L’Avià sorprèn el Gironella i s’endú un derbi de necessitats (3-1)

L’Avià sorprèn el Gironella i s’endú un derbi de necessitats (3-1)
ALEIX CAMPRUBÍ

El darrer derbi berguedà del 2017 s’ha decidit per intensitat. La Unió Esportiva Avià s’ha imposat a l’Atlètic Gironella per 3 a 1 en un duel que no s’ha decidit fins la segona meitat però que ha tingut un just vencedor, tenint en compte el que s’ha vist sobre el terreny de joc. La victòria avianesa, a més, estreny una mica més la part baixa de la classificació: els de Joan Flores són penúltims, però s’enfilen fins els 7 punts, i el Gironella és cinquè per la cua, amb 14.

La primera part ha estat força ensopida. Ni un ni altre equip han estat capaços de crear massa perill a l’àrea rival i s’ha arribat al descans amb el 0 a 0 inicial. L’Avià, però, ha estat un pèl millor i, de fet, ha sortit amb un plantejament força ambiciós: pressionant la sortida de pilota del Gironella i jugant bona part de primer quart d’hora de partit en camp contrari. Malgrat tot, els avianesos no han creat massa perill a l’àrea gironellenca.

L’Atlètic, per la seva banda, ha començat a aixecar les orelles, passat el quart d’hora de joc. Els de Ponti –que avui veia el partit des de la grada per la targeta vermella que va rebre en el darrer partit de lliga- s’han topat amb un rival que els pressionava molt i no deixava massa espais a l’eix central del camp. Per això, han intentat crear perill per bandes, tot i que tampoc han estat massa encertats i s’han precipitat amb freqüència en els metres finals. El 0 a 0 del descans, doncs, era bastant just en vista de les minses ocasions de gol que hi ha hagut en totes dues àrees.

A la represa, però, el joc s’ha animat. D’entrada, el Gironella ha sortit molt millor i ha començat a combinar amb encert per bandes. Això ha propiciat algun tímid apropament a l’àrea defensada per Solanich, que tornava a la titularitat després d’unes setmanes sense protagonisme. Sigui com sigui, els primers gols no tardarien a arribar.

Al cinc de la segona, Manel Uribe s’ha anticipat a Solanich en una pilota penjada des de banda esquerra i Èric Santmartí, que vivia avui un partit especial després de mitja vida defensant els colors de l’Avià, només l’ha hagut d’empènyer per fer el 0 a 1. Tot i això, la reacció avianesa no s’ha fet esperar i, pràcticament en la següent jugada, Vili ha caçat una pilota morta a l’interior de l’àrea per marcar i restablir la igualada.

El gol ha tornat l’esperança al bàndol avianès que, des d’aleshores, ha anat clarament de menys a més. A la vegada, el Gironella ha tornat a la precipitació de la primera meitat i la bona arrencada del segon temps s’ha anat esvaint. En aquest escenari, l’Avià se sentia més còmode i la remuntada s’ha pogut consumar al 60. Ha estat en un contracop llançant per Ignasi Sabata, continuat per Lianes i definit per Eudald Tubau en última instància. Tubau n’ha fet prou amb un xut ras i fort a l’esquerre de Chiscu per fer el 2 a 1.

A partir d’aquí, la possessió ha recaigut en el Gironella i l’Avià s’ha dedicat a defensar el marcador. Els gironellencs, però, han tingut força problemes a l’hora de treure la pilota, ja que els de Flores seguien aplicant una pressió intensa en bona part del camp. I en una d’aquestes sortides, la defensa gironellenca ha errat en el refús i Eudald, sol davant Chiscu, ha provocat un penal que acostaria l’Avià a la victòria. Lianes l’ha transformat per fer el 3 a 1.

En els darrers minuts, el Gironella s’ha bolcat a l’atac a la recerca d’una remuntada èpica: 3 centrals, extrems oberts i l’acumulació d’homes a dalt no han estat suficients per retallar distàncies, i és que l’Avià s’ha mantingut molt sòlid fins al xiulet final. Les ocasions més clares d’aquest tram final han estat per a Nabil, que ha enviat una pilota al pal, i per Manel Uribe, que s’ha topat amb una mà miraculosa de Solanich. El 3 a 1 ha estat definitiu.

El post-partit: Avià 3 Gironella 1

Joan Flores Entrenador de la Unió Esportiva Avià

“Era molt necessari guanyar avui. Els tres punts eren molt importants contra un Gironella que tampoc està en una situació gaire còmoda. Porto dues setmanes en aquest equip i encara no els conec gaire, però era una plantilla que anímicament l’he trobat força tocada. Hi ha molts canvis i no saps mai com et poden funcionar. Nosaltres hem intentat buscar canvis d’ànims, més que tàctics, per tal de treure pressió de sobre els jugadors. Es pot millorar molt en moltes situacions. La plantilla ha quedat curta i aprofitarem el Nadal per intentar incorporar un parell de jugadors. El Nadal ens donarà uns dies de tranquil·litat i podrem mirar què canviem del sistema de joc i, a banda, jo podré fer un equip que sigui més meu.”

Sergi Vilalta Jugador de la Unió Esportiva Avià

“Ha estat una primera part bastant igualada. A la mitja part, amb 0 a 0, crèiem que el Gironella podia baixar a la segona part i ens hem proposat sortir més endollats. Hem marcat l’empat just després de rebre el primer gol i llavors tot ha anat a millor. Penso que la clau ha estat entrenar bé durant la setmana. Amb el nou entrenador, els entrenaments són una mica diferents i ens ha anat bé per aixecar cap. Necessitàvem un canvi de xip. El Xavi no era dolent, ni molt menys, però el canvi d’entrenador ens ha servit per donar un gir anímic important. Ara potser ens hagués anat bé jugar la setmana vinent per confirmar el canvi de dinàmica, però marxem de vacances de Nadal amb el cap ben alt després de guanyar aquest derbi. Tornem a creure en la salvació. És difícil, però hi creiem.”

Gerard Colillas Segon entrenador de l’Atlètic Gironella

“A la primera part ens ha faltat confiança per filtrar pilotes per dins. Si aconseguim jugar el nostre joc interior podem fer mal, però avui ha donat la sensació que ens costava més. L’Avià ens ha obligat a jugar més per fora, però no ho hem interpretat bé. A la segona amb el gol tan d’hora semblava que tot s’arreglava, però llavors hi ha l’empat immediat i crec que ha estat la clau. Si haguéssim aguantat una mica més, ens haguéssim pogut assentar sobre el camp. Ells han reaccionat molt millor. Avui ens marcàvem com una obligació perquè venim d’una mala dinàmica, només havíem fet el punt del Berga dels 18 últims. Era un bon dia per trencar la dinàmica. El Nadal pot ser bo i pot ser dolent. Pot ser bo per poder corregir coses que no van bé, però sí que és veritat que marxar de vacances havent perdut ens fa aturar-nos amb una sensació amarga. Cal analitzar què ha passat i què cal fer per resoldre aquesta mala dinàmica.”

Èric Santmartí Jugador de l’Atlètic Gironella

“Per començar ens ha fallat l’actitud. Semblava que no ens hi jugàvem res. La primera part ha estat de dos equips que ara mateix no tenen ritme de Segona Catalana. Els seus tres gols són tres errors nostres, com ens sol passar últimament. No hem anat a pel partit, semblava que no volguéssim jugar. Estem en una mala dinàmica, crec que no ens entren i potser sortim més tancats. Avui no hi ha excusa perquè no hem creat massa perill fins que anàvem 3 a 1. Jo he estat 15 anys aquí a Avià, des de prebenjamí fins al primer equip, crec que sóc dels pocs jugadors que ha passat per totes les categories, tinc molts amics aquí i sempre és bonic tornar al lloc on has crescut. Somiava amb la victòria, però el futbol és així. És bo que hi hagi el Nadal per reflexionar i començar a entrenar de veritat. El partit de la Sabadellenca, tornant de Reis, és una final, sí o sí. Si no guanyem els de baix, haurem de guanyar els de dalt, i això últim ja serà més complicat.”

Fitxa del partit

Classificació del grup 4 de Segona Catalana

derbi Èric Santmartí Futbol Gerard Colillas Joan Flores Sergi Vilalta

Comentaris