C AT Gironella, CE Berga

Els golassos i la intensitat protagonitzen el derbi més vistós dels últims anys (2-2)

Els golassos i la intensitat protagonitzen el derbi més vistós dels últims anys (2-2)
ALEIX CAMPRUBÍ

Berga i Gironella han empatat a 2 aquest diumenge en un dels derbis comarcals més esperats de la temporada. Un municipal de Berga ple a vessar ha acollit un duel tàctic que ha començat de manera gairebé immillorable pels gironellencs però que ha acabat amb un Berga que s’ha sabut sobreposar i arribar al darrer tram de partit més fresc.

La primera sorpresa de la tarda ha estat l’esquema tàctic de l’equip de Ponti. El Gironella ha sortit amb un 5-4-1 que en atac passava a ser una mena de 3-4-3. L’objectiu? Recuperar la solidesa defensiva que en els darrers partits havien trobat a faltar. El Berga, en canvi, ha sortit amb el seu sistema habitual: 4-3-3, amb un pivot i dos volants al mig del camp i trident a dalt.

D’entrada, el partit ha anat allà on volia el Gironella. Els de Ponti han sortit més intensos i concentrats i en vint minuts han estat capaços de fer dos gols, aprofitant dues errades importants del Berga en defensa. Al minut 18, Caicedo ha perdut una pilota al límit de l’àrea gran, ha deixat Pau Ragués sol davant Peralta, i el davanter gironellenc ha fet una passada de la mort perquè Èric Santmartí obrís la llauna a plaer. Dos minuts més tard, una mala passada enrere ha obligat Torner a fer una falta sobre Santmartí, que es quedava sol. La falta, des d’uns 20 metres, ha estat executada magistralment per Pau Ragués, que ha fet el segon.

El partit es posava molt complicat per un Berga que encara no havia xutat entre els tres pals. Però qui doni per morts els de Prat, s’equivocarà. Sempre. En una de les primeres aproximacions a l’àrea gironellenca, els berguedans han aprofitat un servei de cantonada per retallar distàncies i tornar-se a posar dins el partit. Ha estat a través de Marc Sala, que ha rematat amb força des del primer pal. La pilota ha picat al travesser però ha acabat entrant. A partir d’aquí, el partit s’ha anivellat bastant. L’embranzida inicial del Gironella s’ha anat apaivagant i el Berga, sense crear massa perill, ha aconseguit arribar al descans amb desavantatge mínim. Ara bé, calia una revolució de cara al segon temps, i Prat ho sabia.

A la represa, l’entrenador del Berga ha fet tres canvis: Xavi Carreras, Roger Verdaguer i Gerard Martínez han entrat per Oriol Dalmau, Gerard Codina i Marc Sala. A més, l’equip ha passat a jugar amb dos pivots defensius, en una mena de 4-2-3-1 que pretenia donar més consistència al mig del camp. El Gironella, en canvi, ha sortit un pèl més conservador i poc a poc s’ha anat aculant darrera.

Amb el pas dels minuts, el partit se n’ha anat al punt on volia el Berga. Els de Prat han atacat més i millor, però el gol tardaria molts minuts a arribar. De fet, no seria fins al minut 70 i en un dels gols de la temporada. Bertrans ha aprofitat un refús de la defensa gironellenca per caçar una pilota en línia de tres quarts de camp i engaltar un xut potent que ha anat a parar a l’escaire de la porteria de Chiscu. La pilota ha tocat lleugerament en Safont abans d’entrar, però això no treu mèrits a un míssil de Bertrans que el municipal de Berga recordarà durant molt de temps.

A partir d’aquí, al Gironella li ha costat sobreposar-se. De fet, les ocasions de gol serien comptades, tant en una com en l’altra banda del camp. La més clara del Berga ha estat una bona jugada combinativa que Chiscu ha refusat amb problemes; la del Gironella, un bon cop de cap de Tóbal, que ha picat al pal dret de la porteria de Dani Peralta. Al final, però, no hi hagut més gols i els equips s’han hagut de conformar amb un punt que, vist com ha anat el partit i la dificultat de treure punts del municipal de Berga, deixa satisfets a tots dos conjunts.

El postpartit: Berga 2 Gironella 2

pratJoan Prat Entrenador del Berga

“Un 0 a 2 en aquesta categoria és molt difícil de remuntar, i són dos gols que són errors nostres. Ens ha marcat per tot el partit. Crec que a la segona hem posat més intensitat que el Gironella. Amb els canvis de la mitja part, buscava revolucionar el partit. Hem canviat dues vegades de sistema i no ha anat pas malament. Sabem que el Gironella toca la pilota però li costa finalitzar i, de fet, sí que estava còmode a la primera meitat, però no ha xutat a banda dels gols. No m’esperava la defensa de 5 i m’esperava que en joc aeri fossin més febles que nosaltres i ho han estat, però no ho hem sabut aprofitar. No hem guanyat cap partit dels darrers tres, però tot són moments. També és veritat que estem traient molts punts fora. Al final, acabarem sumant més a casa que a fora. Hem de treure punts d’on sigui, tan és si és a casa com a fora.”

bertrans-retallJoan Bertrans Jugador del Berga

“El gol m’ha quedat perfecte. La pilota amb cau els peus, ho veig clar i no m’ho penso. Sí que l’ha desviat una mica el Safont, però al final ha anat allà on volia. Però més enllà del gol, l’important és l’empat. Avui ho hem tornat a fer i no pot ser: hem de sortir més endollats. Els gols han estat dos errors puntuals en un partit que a mi em semblava força igualat però no es pot treure mèrit al gran treball de Gironella en els primers minuts. És veritat que a la primera no hem tingut massa ocasions, però a la segona hem millorat i hem entrat molt millor al partit. Al final creia que en tindríem alguna més per guanyar. Malgrat tot, vist com ha començat el partit, es valora positivament el resultat. Els tres últims partits a casa són una mala ratxa i no cal donar-li massa importància, de tot se n’aprèn.”

pontiJordi Pont ‘Ponti’ Entrenador del Gironella

“L’empat al final és prou bo. Els partits duren 90 minuts. Hi ha fases on ens semblava que ens podíem emportar el partit còmodament, però sabíem que això era molt difícil. La segona part ha canviat: ens ha costat més fer els contracops que buscàvem, perdíem molt ràpid la pilota i ens hem anat aculant. Veníem de dues derrotes consecutives i ens tocava puntuar. M’esperava una part molt similar a la primera, però també que sortíssim millor del que ho hem fet al contracop. Ens ha costat. Hi ha situacions que no les pots controlar, però em quedo amb una sensació bona. L’equip ha treballat molt bé. Aquesta variant tàctica del 5-4-1/3-4-3 m’agrada molt i ens va bé pel tipus de jugadors que tenim. Ja l’havíem fet servir l’any passat i també aquesta temporada a Sallent. Hi ha hagut alguna pilota perduda pel carril central però la inseguretat dels altres partits no hi ha estat. Hi ha hagut contundència i els marcatges han estat més intensos.”

oses-retallMarc Oses Jugador del Gironella

“Hem començat forts, hem buscat els gols ràpid i ho hem aconseguit. A la segona hem baixat el ritme, ens ha costat i penso que no hi hem acabat de creure. Potser el tema físic també ens ha afectat una mica. A la segona meitat havíem de seguir com a la primera: contundents a darrera i solvents a davant. Penso que hem estat bé, però ens ha faltat una mica més de constància i al final ens ha perjudicat. La baixada física dels darrers minuts crec que es deu a l’exigència del partit. L’empat es valora molt bé perquè pocs equips trauran punts d’aquí.”

Comentaris