Muntanya

Les esperances del Berguedà en la millor Ultra Pirineu dels últims anys

Les esperances  del Berguedà en la millor Ultra Pirineu dels últims anys
ALEIX CAMPRUBÍ

Arriba un dels caps de setmana més esperats per als amants de la muntanya. La Ultra Pirineu, la ultra trail per excel·lència del Pirineu català, tornarà a acollir els millors atletes de muntanya del panorama mundial i, com sempre, començarà i acabarà a casa nostra: al bell mig de Bagà.

A banda, i com ve sent habitual, l’organització de la cursa ha preparat un cap de setmana farcit de proves de diferents distàncies. Divendres serà el torn de la Nit Pirineu, la vertical del certamen, amb sortida a la Molina i arribada al refugi del Niu d’Àliga. Dissabte, en paral·lel a la prova gran del cap de setmana, es disputarà la Marató Pirineu, amb sortida i arribada a Bellver de Cerdanya.

Els experts parlen del millor cartell dels últims anys. N’hi faltaran ben pocs: Kilian Jornet disputarà la Marató, juntament amb Anna Frost i Laura Orgué; Gemma Arenas intentarà revalidar la victòria de l’any passat a la Ultra; Emilie Forsberg -la guanyadora fa dos anys- i Núria Picas -quatre cops campiona de la prova- plantaran cara a Arenas; i els habituals noms a la prova gran no fallaran. Hi seran Luis Alberto Hernando, Jessed Hernández, Emerson Trujillo, Zaid Ait Malek, Gerard Morales… I la gran esperança local, Ivan Camps. El guanyador de l’any passat, Miguel Heras, és baixa d’última hora per problemes als isquiotibials.

Pel que fa a la Nit Pirineu, en nois, Jan Margarit, dels Mountain Runners, intentarà revalidar el títol de l’any passat. Per fer-ho, però, haurà de plantar cara a noms interessants com el de Marc Pinsach, Adrià Duarri o Oriol Cardona, entre d’altres. En noies, Orgué i Frost també prendran la sortida de la vertical i se les veuran amb Fàtima de Diego, Sheila Avilés, la nepalesa Mira Rai i una referent local, Clàudia Sabata, que es posarà a prova després de dos mesos sense competir.

El perfil de les proves

Ultra Pirineu

La Ultra Pirineu té un recorregut de 110 quilòmetres de distància i un desnivell positiu de 6.800 metres que transcorren pel Parc Natural del Cadí Moixeró. La prova començarà aquest dissabte, 23 de setembre, a la plaça Porxada de Bagà i la línia d’arribada s’instal·larà, com sempre, a la plaça de Catalunya del mateix municipi.

L’organització prepara 11 avituallaments al llarg de tot el recorregut, més l’arribada. Aquests punts seran Rebost, Niu d’Àliga, Serrat, Bellver, Cortals. Aguiló, Gósol, Estasen, Gressolet, Vents, Sant Jordi i la meta de plaça de Catalunya.

Captura de pantalla 2017-09-22 a les 0.08.01

Marató Pirineu

La Marató Pirineu té un recorregut de 45 quilòmetres de distància i 2.4000 metres de desnivell positiu que transcorren pel Parc Natural del Cadí Moixeró. La prova començarà dissabte 23, a les 8 del matí des de la plaça Major de Bellver i acabarà a primera hora de la tarda al mateix lloc.

L’organització prepara quatre avituallaments, més el de l’arribada. S’ubicaran a Cortals, Aguiló, Martinet, Nas i la meta de Bellver.

Captura de pantalla 2017-09-22 a les 0.19.31
Nit Pirineu

La Nit Pirineu és una cursa vertical nocturna de 5 quilòmetres de distància i 860 metres de desnivell positiu entre l’estació d’esquí de la Molina (zona del telecabina) i el refugi del Niu d’Àliga, a uns 2.520 metres. L’inici de la prova està previst a 2/4 de 9 del vespre.

Les expectatives del Berguedà

nuria-picasNúria Picas Busca la seva cinquena Ultra Pirineu

“Vaig a empapar-me de tot l’ambient que hi ha en qualsevol Ultra Pirineu. Vull viure l’experiència, com sempre. Cada vegada que disputo la prova de casa l’experiència em queda a la retina. Intentaré donar el màxim, tenint en compte que no estic al 100%. Fa tres setmanes vaig assolir l’objectiu de la temporada, que era guanyar al Montblanc, i ara encara no estic al 100%. Lluitaré per estar davant i, si es pot, per la victòria, però el primordial és gaudir. Si sóc aquí, és perquè vull i en tinc ganes. Fa quatre anys vaig fer 14 hores i 13 minuts, i suposo que aquest cop el temps hauria d’estar entre les 14 i les 15 hores.”

campsretallIvan Camps L’any passat va ser al Top-10 de la Ultra per primer cop

“En moltes ganes. És la il·lusió de tornar a córrer un any més la cursa de casa. A més, aquest any el cartell d’atletes que hi ha és un plus. Hi haurà molt nivell. Segurament és l’any que n’hi ha més, tot i que sempre n’hi ha. No sabria dir si arribo millor o pitjor que altres anys: això ho veurem quan acabi la cursa i analitzem les sensacions i el temps. Jo sempre dic que, si gaudeixes corrent, els resultats arriben, i la il·lusió aquest any hi és més mai. A vegades pensar amb el temps pot ser un error. La clau és gaudir i gaudir. Repetir el Top-10 seria un èxit, sens dubte, però la cursa ens dirà on és la nostra batalla.”

juditfranchretallJudit Franch Vuitena classificada femenina a la Ultra Pirineu 2016

“Les expectatives són les mateixes que l’any passat. Ser al TOP-10 estaria molt i molt bé, però poder millorar el 8è lloc encara ho estaria més. Penso que arribo més o menys igual que l’any passat a nivell de forma. Potser aquest any l’experiència em fa arribar un pèl millor. Ara sé quins aspectes puc polir per millorar: crec que la clau pot ser sortir amb un ritme una mica més alt però sense perdre la calma. La cursa comença a Bellver. He d’arribar fresca a Bellver, sencera a Gósol i amb molta energia per anar al màxim al tram final.”

marc-vilaMarc Vilà Serà la seva única ultra de la temporada

“Encaro la cursa amb moltes ganes, tot i sabent que se’m donen millor les distàncies més curtes. És l’única ultra que faré en tota la temporada. La faig perquè és la de casa i tot el que la rodeja fa que sigui especial i única. L’objectiu és acabar. Evidentment sempre intentaré estar el més endavant possible, però sóc conscient del nivell dels atletes. Passar-se de ritme al començament surt molt car al final. En definitiva, el principal objectiu no és altre que sortir i gaudir-la un any més”

vanesa-chirvechesVanesa Chirveches És la primera marató de muntanya que fa

“El meu objectiu principal és acabar-la. Vinc d’una lesió, fa tres setmanes, i això m’ha impedit preparar la cursa tant com volia. He estat tot l’estiu treballant per arribar aquí amb garanties d’acabar bé. És la primera marató que faig. Me l’han recomanat. Tothom diu que està bé per iniciar-se. Fer-la era una il·lusió i un dels grans objectius de la temporada. Un cop s’acabi, tornaré al cros i m’incorporaré a la pretemporada amb els meus companys del JAB, que ja fa dies que s’entrenen.”

claudiasabataretallClàudia Sabata Una temporada plena d’èxits l’avala com a candidata a la victòria

“Tinc ganes de competir i veure com està el meu cos perquè porto dos mesos sense competir. Serà l’última prova que faig amb bambes i servirà de pretemporada per a la temporada d’esquí que començaré aviat. No serà un entrenament, però sí que em servirà com un repte de treball intens. L’objectiu principal és trobar-me bé físicament. No tinc cap referència de temps perquè no he fet mai la Nit Pirineu, així que l’important serà trobar-me bé. Pensar en guanyar ho trobo un pèl agosarat. Hi ha la Laura Orgué, campiona del món, i altres atletes que conec bé i que sé que donaran molta guerra.”

clàudia sabata Ivan Camps Judit Franch marc vilà Núria Picas Ultra Pirineu Vanesa Chirveches

Comentaris