Futbol, UE Avià

Avià invertirà un mínim de 200.000 euros aquest estiu en arreglar el camp de futbol i posar-hi herba artificial

Avià invertirà un mínim de 200.000 euros aquest estiu en arreglar el camp de futbol i posar-hi herba artificial

La gespa híbrida no ha quallat a Avià. La Unió Esportiva Avià es va convertir l’any 2014 en el primer club del país que comptava amb un camp de gespa híbrida, és a dir, una combinació de l’herba natural i l’artificial. Però ni les condicions meteorològiques del Berguedà ni la freqüència d’entrenaments que ha hagut d’assumir el terreny de joc han afavorit al seu manteniment. Amb el pas dels anys, l’estat del camp ha anat empitjorant i actualment es troba en un estat gairebé impracticable.

Per això, l’Ajuntament del poble, a petició del club, ha decidit invertir-hi per col·locar gespa artificial i acabar amb la problemàtica. Segons ha explicat a l’EntreRivals.cat l’alcaldessa del municipi, Patrocini Canal, hi ha dues opcions: construir el camp de nou o aprofitar les capes inferiors de la instal·lació híbrida actual per reduir la despesa i no haver de començar des de 0. En cas que s’optés per la primera opció, la inversió seria d’uns 270.000 euros; en canvi, si s’apostés per la segona, la xifra baixaria fins els 200.000 euros.

L’alcaldessa ha assegurat que la decisió es prendrà de manera imminent, entre finals d’aquest mes de març i principis d’abril. Tot plegat, per poder fer les obres durant aquest estiu i evitar que els problemes de les darreres temporades amb el terreny de joc es repeteixin en la propera.

L’última opció

Patrocini Canal ha recalcat que tant el club com l’Ajuntament han fet el possible per evitar que s’arribés a aquest punt. Sense anar més lluny, aquest any es va arribar a diversos acords amb els clubs de la comarca perquè el primer equip avianès anés a entrenar als seus camps per, així, alleugerir una mica el ritme d’entrenaments que hauria d’assumir el municipal d’Avià.

Però no n’hi ha hagut prou. “El camp no es refà“, lamenta Canal. Quan no ha estat el ritme d’entrenaments han estat els temporals. “Les pluges i les nevades d’aquest hivern no ens han afavorit i ara en patim les conseqüències”, diu l’alcaldessa. Per això, ajuntament i club han optat per demanar l’assessorament d’un tècnic de la FIFA, per tal que els ajudés a prendre la millor decisió.

“Estem convençuts que la gespa híbrida funcionaria en camps com el Camp Nou, on només s’hi juga cada 15 dies i s’entrena en unes altres instal·lacions”, assegura la batllessa. Però a Avià la realitat és molt diferent. La UE Avià té ara mateix una desena d’equips que entrenen entre setmana i juguen cada quinze dies en cap de setmana. Tot plegat, requereix un terreny fiable i un sistema contrastat. “Sobre la superfície artificial tant és que hi juguin 5 equips com 50. Aguantarà”, promet Canal.

gespa-avia

Estat del terreny de joc en un partit del filial de l’Avià, a mitjans de febrer / Aleix Camprubí

Ara sí, tocarà invertir

Finalment l’Ajuntament d’Avià haurà de posar diners per tenir un camp de futbol a l’alçada dels equips que hi competeixen. L’any 2014, quan el govern municipal va optar pel sistema híbrid, la instal·lació va ser a cost 0, ja que l’assumia l’empresa que va inventar el mecanisme. Era una prova pilot d’una combinació de superfícies que havia de servir d’aparador per a la resta de clubs d’arreu del món que estiguessin interessats.

Des de llavors, el municipi ha rebut la visita de representants de tota mena de clubs que volien veure la seva evolució. Ara, però, feia temps que les visites havien acabat. En els darrers mesos el camp ha anat cap a caiguda i ha alliçonat els seus inventors: la idea pot ser que sigui bona, però a Avià, no.

FOTO. Imatge del partit entre el primer equip de l’Avià i el San Juan Atlético de Montcada. Després de l’enfrontament, l’aleshores entrenador, Pablo Becerril, ja es va queixar del precari estat del terreny de joc / AUTOR: Aleix Camprubí

Avià camp de gespa híbrid herba artificial Patrocini Canal

Comentaris