Motor

Dakar 2017: Segell 100% Marc Coma

Dakar 2017: Segell 100% Marc Coma

Marc Coma, director esportiu del Rally Dakar, ja està a Sud-amèrica on el 2 de gener a l’Asunción (Paraguai) es donarà el tret de sortida al Rally Dakar 2017.

Pel cinc cops guanyador del Dakar, aquest és el segon any com a director esportiu de la prova, però el primer en què hi està involucrat des de l’inici. Enguany trobem moltes novetats tècniques i esportives que portaran a que l’edició 2017 sigui la més dura de les que s’han fet a Amèrica del Sud.

La navegació tindrà més pes en els 4.000 quilòmetres cronometrats (d’un total de 9.000), i a més serà més difícil validar els controls de pas, ja que el GPS no n’indicarà la direcció amb una fletxa, com s’ha fet fins ara. El nou sistema es va provar amb èxit en el Ral·li de Merzouga, al Marroc, el maig passat. Abans els controls de pas tenien un radi d’obertura de 800 metres, i una fletxa en el GPS t’hi portava. Ara, el radi d’obertura coincidirà amb el validació, 300 metres, i els pilots no podran deixar de seguir el llibre de ruta. A banda d’això, el GPS només memoritzarà l’últim quilòmetre recorregut i això no permetrà desfer el camí si el pilot s’equivoca de molt.

Les novetats en el recorregut i el reglament del Dakar reflecteixen la manera d’entendre la cursa del director esportiu de la prova, Marc Coma. El d’Avià ha treballat dur per refermar l’esperit de la prova, és a dir, tornar el protagonisme a la navegació i restar-ne a la velocitat pura. Era un canvi necessari, per dues raons: d’una banda, per mantenir-ne l’esperit; de l’altra, per la seguretat. Si augmenta la navegació, baixarà el ritme i, per tant, els accidents.  El  fet de no fallar serà més important que córrer molt.

La cara més solidària del Dakar la veurem a la part de Bolívia on l’emergència per sequera a un escenari de sis etapes a més de 3.000 metres d’altitud, ha obligat a Coma i tot l’equip del Dakar a ser autònoms en aigua i, conseqüentment, a poder ajudar la regió.

A falta de pocs dies perquè comenci la prova més dura del món, tots els ulls estan posats als  més de 15 pilots espanyols que hi participaran si, però també en totes les modificacions que ha ideat Marc Coma.

FOTO: Marc Coma presentant el Dakar a Paris AUTOR: Pep Segalés 

Marc Coma Rally Dakar Rally Dakar 2017

Comentaris