Ciclisme

La Ruta Minera 2017 estrena recorregut curt i espera mil ciclistes

La Ruta Minera 2017 estrena recorregut curt i espera mil ciclistes

La Ruta Minera, la marxa ciclista més dura de la comarca del Berguedà, està a un mes d’obrir les inscripcions de la 4a edició, que presenta una gran novetat: el recorregut curt. Fruit de la duresa del recorregut llarg, que feia que no fos apta per a tothom, l’organització n’ha preparat un de retallat, que manté l’essència però és més apta per als ciclistes participants. D’aquesta manera, l’organització d’aquesta cicloturista, amb sortida i arribada a Berga, espera arribar al miler de participants.

 

El recorreguts

El recorregut llarg serà força similar al de les darreres edicions. Tot i retallar una mica en distància i desnivell, la ruta segueix sent molt exigent, amb 154 km i un desnivell de 3.800 m. Destaca la novetat de la pujada al coll de Pradell pel vessant de Vallcebre, i l’eliminació del bucle de Port del Compte, per baixar directament a Sant Llorenç de Morunys. Precisament, de l’altimetria, pel que fa a les 5 ascensions, destaca el coll de Pradell, de 1.732 m i trams amb més del 20% de desnivell, i catalogat de categoria extra. Els ciclistes també pujaran a coll de Port, de 1.669 m i de primera categoria, i a 3 altres colls de segona categoria, que són el de la Batallola, de 1.197 m, el de Josa, de 1.630 m, i el de la Mina, de 1.217 m.

RutaMineraLlarga2017

Pel que fa a la gran novetat de la nova edició, el recorregut curt, tot i ser més assequible no queda exempt de duresa. El conformen 116 km i 2.800 m de desnivell que, respecte de la llarga, no passen pel coll de Pradell ni pel coll de Batallola, però sí que ho fa per Alt de Maçaners, un port de segona categoria i de 1.270 m.

RutaMineraCurta2017Més enllà del recorregut nou, la marxa presenta una altra novetat: la sortida neutralitzada a les 7.30 h del matí, des de Berga fins a Guardiola de Berguedà. Per motius de trànsit a la C-16, l’organització ha acordat amb els Mossos d’Esquadra endarrerir la sortida una mitja hora i fer-la neutralitzada, perquè així el grup no es dispersi i amb poc més de mitja hora es pugui reobrir el tram de carretera que s’ha de tancar.

 

Objectiu: 1.000 participants totals

Els topalls de participants és de 1.000, repartits en 500 per a la llarga i 500 per a la curta, i l’objectiu és completar-les totes, segons ha explicat Toni Palomino-Rendón, fundador i organitzador de la prova. “Volem fer la logística correcta amb 1.000. El següent pas és 1.200 i després els òptims per una marxa de qualitat, 1.500″, ha assegurat, ja que, per una banda, “el poliesportiu queda just” i, d’altra banda, l’organització prioritza l’“objectiu de qualitat i bon servei”. Tot i altres proves del mateix cap de setmana i la seva duresa, La Ruta Minera va aplegar 550 participants en la passada edició (100 menys que el 2015) i espera ara – pràcticament – doblar inscrits gràcies al recorregut curt.

Les inscripcions per a l’edició del 2017 s’obriran el pròxim 15 de gener. El preu de la inscripció anticipada és de 33 euros, la de la inscripció regular, que es farà a partir del 20 de març i fins al 9 de juliol, costarà 38 euros, i l’excepcional, del 10 al 16 de juliol, en valdrà 58 (en funció de la disponibilitat i, per a no federats, caldrà pagar els 10 euros de l’assegurança del dia). Les inscripcions, tot el que aquestes inclouen i la resta de la informació es pot trobar al lloc web de la marxa.

RutaMinera2016Grup2

 

El nom de la ruta

El sentit del nom de La Ruta Minera rau en què aquesta ressegueix tots els municipis que van estar lligats a l’activitat minera, com Guardiola de Berguedà, Cercs, Fígols, Vallcebre i Saldes. D’aquesta manera s’estableix un paral·lelisme entre el món miner i el ciclisme, dos conceptes que comparteixen molts punts en comú, com la idea de sacrifici i la seva duresa. L’organització busca així “rendir humil homenatge als homes i dones que van patir i lluitar per tirar endavant la seva vida en les mines de l’Alt Berguedà durant més de cent anys”, segons expliquen al seu web, sempre “des d’una vessant lúdica, esportiva i pel plaer d’aconseguir un repte personal”.

 

Cicloturista no competitiva

La Ruta Minera és una marxa ciclista no competitiva, com explica Palomino-Rendón: “Volem que els participants vagin a disfrutar, del territori, les carreteres i la gent. Si la volen fer ràpida i fer un bon temps, que ho facin, però no és una cursa competitiva“. Prova d’això n’és que l’organització només cronometra els temps de sortida i els d’arribada i els temps resultants no surten es publiquen per ordre d’arribada, sinó alfabètic.

 

Vídeo promocional de la III Ruta Minera 2016

FOTOS: III Ruta Minera 2016. Autor: QuieroMisFotos.com

Altimetries i mapa: La Ruta Minera

2017 Ciclisme la minera La Ruta Minera ruta minera

Comentaris