Atletisme

Gairebé 3.000 atletes d’uns 50 països disputen l’Ultra Pirineu aquest cap de setmana

Gairebé 3.000 atletes d’uns 50 països disputen l’Ultra Pirineu aquest cap de setmana

Després del cap de setmana de la Sailfish, arriba a la comarca una de les proves més esperades del trail running català, l’Ultra Pirineu. Amb sortida des de Bagà, resseguint el recorregut de la Cavalls del Vent, la prova puja fins al Niu de l’Àliga, creua el Cadí pel pas dels Gosolans i brinda a participants i seguidors moments com la pujada pels Empedrats. Emoció assegurada ja que les Skyrunner World Series es decideixen aquest cap de setmana al Berguedà, perquè l’Ultra compta un 20% més que la resta de proves.

Salomon Ultra Pirineu 2015-c Oriol BatistaLa Salomon Ultra Pirineu és, sens dubte, la prova reina. Sortint a les 7 del matí, els participants recorreran 110 kilòmetres, amb uns 6.800 metres de desnivell positiu. Sense el mediàtic Kilian Jornet, Cristofer Clemente arriba com a líder de la Copa del Món i amb opcions de millorar el seu 5è lloc de l’any passat. També hi serà el 3r posicionat de l’any passat, Miguel Heras, o altres favorits com Pau Capell, recent guanyador de la TDS de la UTMB, Cristobal Adell, Huamán, Toti Bes, Francesc Soler o Roger Viñas, 3r del rànquing en modalitat ultra.

Amb la baixa de Núria Picas,  guanyadora de la prova en 4 ocasions i amb el darrer rècord de la Cavalls del Vent aconseguit, i les absències de les sueques Ida Nilsson i Emelie Forsberg, darrera guanyadora de la prova, altres atletes pugnaran per a fer el millor temps en la categoria femenina. Destaquen l’americana Hillary Allen i l’espanyola Gemma Arenas. Altres corredores a tenir en compte són Anna Comet, Kristina Pattison o Tina Bes.

En total, participaran més de 2.700 atletes de 50 països diferents, bàsicament de Portugal, França, Andorra o el Regne Unit, però també n’hi participen de més llunyans com Tailàndia, Hong Kong, El Salvador o Emirats Àrabs.AltimetriaUltra

 

Les altres proves

La Marató Pirineu es consolida clarament, després de 3 anys, i arriba amb grans expectatives. Amb sortida des de Bellver de Cerdanya a les 8 del matí, el seu recorregut sumat 45 kilòmetres i 2.400 metres de desnivell positiu. El marroquí Ismail Razga és el corredor que arriba en millor forma per a aquesta prova, al ser tercer a les Skyrunner World Championships en la categoria SkyMarathon i campió del Kosta Trail i la Xumaia Flysch Trail. Destaquen, també, Pablo Villalobos, AbdelFatah Dalal, Albert Pujol o Dani Cazalla, 2n de la prova de l’any passat. Ragna Debats, tercera a les Skyrunner World Series en modalitat Skyés, és la favorita en la categoria femenina, però també s’hauran de tenir en compte atletes com Laia Andreu o Marta Molist.

altimetriamarato

El divendres, però, ja es disputarà la prova que dóna el tret de sortida a l’edició 2016. La Nit Pirineu, de 5 kilòmetres de distància i 860 metres de desnivell positiu, portarà als corredors a dalt del Cadí Moixeró, el refugi del Niu de l’Àliga, a 2.520 metres. Jan Margarit és, probablement, el corredor que arriba en millor forma, però el campió de l’any passat, Antonio Alcalde, no li posarà fàcil. Destaca també la presència de Nil Cardona, Pere Rullán o Marc Trasserra. En categoria femenina, la gran favorita és Laire Fernández.

Finalment, centenars de petits i joves corredors participaran en la seva primera prova de muntanya, ja que podran gaudir l’experiència de l’Ultra Pirineu participant en la XS Pirineu. Diferents distàncies per a diferents edats, que van dels pocs metres per als més petits fins als 12 kilòmetres per als més grans.

 

Els protagonistes berguedans

Més enllà de l’absència de Picas, diversos berguedans competiran a casa, amb la intenció d’aconseguir bons resultats. Entre d’altres, Ivan Camps buscarà aconseguir el seu millor resultat a la prova reina, l’Ultra Pirineu, després del 18è lloc de l’any passat. També cal destacar la presència de Carles Sànchez o Judit Franch. Pel que fa a la Marató Pirineu, tot i la baixa de Carlos Ramírez, per part berguedana trobem noms com Jordi Noguera, mentre que a la Nit Pirineu destaquen Clàudia Sabata o Josep Rovira.


campsretallIvan Camps: 
“Arribo en el millor moment físicament. És un any que he competit a curses de fora i tenir experiència m’ajuda, em fa estar més ben preparat. Afronto l’Ultra amb moltes ganes.’afronto amb moltes ganes; Córrer a casa i envoltat de la gent d’aquí és un plus de motivació especial. Les expectatives són, sobretot, gaudir. Arribo en bona forma però fa uns dies que arrossego un constipat. “No em preocupa, però he estat fotut”.

 

juditfranchretallJudit Franch: “L’objectiu és tornar a entrar al top-10. Arribo després de fer Chamonnix i potser és un pèl just per recuperar-me, però és la cursa de casa, on sempre entrenem i amb la meva gent, i no me’n puc estar de participar-hi. Intentarem gaudir tant com es pugui i, si es pot entrar al Top-10 un altre cop, millor. Hi ha molt nivell i en som conscients”.

 

carlosramirezretallCarlos Ramírez: “Finalment, no faré la cursa. Avui (dijous) he rebut l’alta mèdica, però he estat lesionat i estic en un nivell de forma bastant baix. Estic molt content de poder tornar i començar bé la temporada. També estic content pel fitxatge amb Catalana Occident; M’han donat permís per córrer, però vull fer bon paper i no me la vull jugar. Estaria entre els 20-25 primer, però vull estar més endavant. La tenia preparada molt a consciència i estava en temps de Top-10″.

claudiasabataretallClàudia Sabata: “En tinc moltes ganes. Estic constipada i no sé com anirà, porto molts dies parada. Després de vacances i amb una setmana fluixa pel constipat, no arribo en les millors condicions, no estic en el millor moment. Si em trobo bé dels problemes d’asma i el constipat, espero que vagi bé. És una cursa molt ràpida. Hi ha molt nivell, sobretot en noies. Un bon resultat seria acabar bé i amb bones sensacions. No ho veig clar, però sempre intento fer podi”.

 

joseproviraretallJosep Rovira: “L’objectiu és Top-10/Top-15. Hi ha gent molt i molt bona. He parlat amb grans atletes que m’han dit, literalment, que no hi van perquè no els estovin. Jo m’ho agafo com un entrenament. Els meus mesos bons són abril-maig-juny i a l’estiu baixo una mica de forma amb les vacances. Ara he de tornar a agafar el nivell poc a poc”.

 

 

FOTOS: Ultra Pirineu. Autors: Jordi Vila, Oriol Batista

atletisme Carles Sánchez carlos ramírez cavalls del vent clàudia sabata Ivan Camps jordi noguera Josep Rovira Judit Franch Marató Maria Beringues Núria Picas trail running ultra Ultra Pirineu Ultra Pirineu 2016

Comentaris